FUNBALL - vejen til en skadesfri sæson for ungdomsspillere?

2024-07-10

Forebyg skader blandt dine ungdomsspillere - den nye "FUNBALL"-protokol

Det er sommer, sol og tid til rødvin og grill - men selvfølgelig også tid til pre-season! Og til pre-season handler det selvfølgelig om, at holdet skal stå skarpt og klar til at præstere, men samtidig skal det være med forbehold for, at holdet ikke skal kæmpe med skader. Særligt blandt ungdomsspillere kan dette være vigtigt, da vi ved, at skader i en tidlig alder f.eks. kan føre til, at man mister interessen for sporten og i sidste ende ikke bliver en dygtig seniorspiller. Den fornemmeste opgave for en ungdomstræner er at sørge for, at spillerne har de bedste forudsætninger for at blive dygtige seniorspillere - dette inkluderer, at spillerne bevarer lysten og motivationen til sporten og at man gør sit bedste for, at træningen ikke overbelaster spillerne uhensigtsmæssigt i en tidlig alder.

I denne artikel vil jeg præsentere et helt nyt studie fra 2024, hvor en skadesforebyggende protokol kaldet "FUNBALL" blev implementeret blandt spillere i alderen 13 til 19 år, med det formål at minimere og forebygge skader. Det havde rigtig gode resultater over en sæson, og studiet havde høj kvalitet - så måske I kan bruge det til at få en fordel over en sæson?

Hvad går "FUNBALL" ud på?

Selve konceptet i FUNBALL går ud på, at man som træner har en protokol, man kan følge med sit hold som en afslutningen på den almindelige opvarmning. Denne protokol involverer evidens-baserede praksisser og øvelser, som alle bidrager til at forebygge skader. Dette involverer bl.a. stabiliseringsøvelser og øvelser til baglåret (læs f.eks. vores artikel om dette emne her). Derudover er der forskellige niveauer af programmet, så man kan bygge holdet op niveaumæssigt og udfordre spillerne der, hvor de er.

Her er en tabel over de øvelser, der bliver præsenteret, samt de øvelser, der indgår:

Kilde: Obërtinca et. al, 2024
Kilde: Obërtinca et. al, 2024

Ovenstående er oversigten direkte fra studiet. Som det kan ses fra artiklen, har der været fokus på elementer såsom balance, stabilitet, excentriske øvelser til baglåret osv.

For at læse den fulde protokol med billeder og beskrivelser af øvelserne i protokollen, kan man læse fra s. 16 i det officielle studie fra dette link, hvor det forklares udførligt:

https://bjsm.bmj.com/content/bjsports/58/10/548.full.pdf?with-ds=yes

Hvor effektiv var "FUNBALL"-protokollen?

Her bliver det interessant. Samlet set deltog 55 hold studiet til ende, og de var fordelt i to grupper: kontrol og intervention. Kontrolgruppen fulgte deres program og skulle blot rapportere skader til forskerne i løbet af sæsonen. Interventionsgruppen, derimod, skulle implementere protokollen i deres ugentlige træning og rapportere både hvordan det gik med at bruge protokollen samt antal af skader. Kontrolgruppen og interventionsgrupperne var derudover så tæt på ens, man kunne sikre sig, så man kunne være så sikker som muligt på, at effekten af studiet var det, man opdagede i resultaterne.

Resultaterne fordelte sig således:


Ovenstående tabel er et uddrag af nogle af de mest relevante parametre, jeg vil vurdere der er ift. målgruppen. F.eks. kan det ses, at det samlede antal skader er en del lavere i interventionsgruppen sammenlignet med kontrolgruppen. Men, af det, der er mere interessant, er den store nedgang i lårskader (en af de mest hyppige skadestyper) samt alvoren af de skader, der forekom. I begge disse tilfælde havde interventionsgruppen betydeligt bedre resultater end kontrolgruppen.

Så, resultaterne var ret gode, må man sige! Er det så bare at gøre det og starte eller er der andre overvejelser, man som ungdomstræner bør have?

Fordele og ulemper ved protokollen

Vores anbefaling

Implementer øvelserne i jeres opvarmning til træningerne, men gå evt. lidt på kompromis med antallet af gentagelser, der er i programmet for at bruge tiden andetsteds. Det vigtigste ved denne type af øvelser er, at intensiteten er høj, så kør f.eks. et enkelt sæt af nordic hamstring, men med flere gentagelser, frem for at lave flere sæt af hver øvelse. Jeg er overbevist om, at en del af studiets resultater kan overføres selv ved at begrænse den samlede volumen af øvelserne.

Man skal også huske på, at studiet er opsat efter "det ideelle" træningsprogram og det ideelle er ikke altid det samme som det, der kan lade sig gøre i virkeligheden. Brug de gode ting fra studiet og protokollen og implementer disse.

Vores anbefaling: brug det fulde program i pre-season perioden (minimum to træningsdage om ugen) og nedjuster i selve sæsonen. Hold dog fast i øvelserne til baglår samt øvelserne til gluteale muskulatur (ballerne).


Referencer: : 

Obërtinca R, Meha R, Hoxha I, et al. Br J Sports Med 2024;58:548–555. 

Link: https://bjsm.bmj.com/content/bjsports/58/10/548.full.pdf?with-ds=yes